Обрізка крони зберігає здоров’я та сприяє довголіттю дерева та куща, вона однаково необхідна як молодим, так і старим деревам і кущам. Правильне і своєчасне обрізання весною дозволяє отримати хороший урожай, збільшення розміру плодів, поліпшення їхнього зовнішнього вигляду, покращення загального стану дерева; кращий доступ до сонячних променів і повітря всіх гілок та плодів, що підвищує імунітет та рятує від хвороби і шкідників; зменшення кількості шкідників і хвороби, крім того рослини будуть рости здоровими та сильними. Це обумовлено тим, що під час обрізки видаляються слабкі, хворі та погано розвинені гілки, а здорові і сильні отримують більше необхідних живильних речовин. Обрізка омолоджує, збільшує врожайність, стимулює ріст нових гілок. Найкращим часом для обрізки плодових дерев вважається кінець зими або початок весни, адже в цей час рослини ще не прокинулися, але ось-ось почнеться період швидкого росту.
Грамотна обрізка потребує досвіду, а ще сил, часу, та, звісно, правильно підібраних інструментів. Тому студенти відділення «Аграрний бізнес» Немішаївського фахового коледжу ОПП Агрономія не зволікають і під керівництвом викладача Григорян Л.В. вивчають дерево: основні назви гілок та бруньок, їхнє призначення, форми і навіть вигляд та розміри. Лише практика дасть реальну можливість уявити, як після обрізки виглядатиме гілка в наступному сезоні.