Халумі – це напівтвердий незрілий солоний сир родом з Кіпру. Його можна їсти сирим, але його найбільше цінують як сир для гриля, оскільки він має високу температуру плавлення, а тому зберігає свою форму при нагріванні та добре просмажується. Халумі стає все більш популярним, тому студенти групи ХТ-41 на чолі з викладачами Цупер-Король В.В. та Деремед І.О. опанували технологічні процеси його виготовлення. Цей сир досить поживний, 100 г халумі містить приблизно: 22 г білків, 26 г жирів, 2 г вуглеводів, 550 мг кальцію та 1,5 г солі.
Халумі можна їсти сирим, але найкраще смажити його чи запікати. Найкраще готувати його на грилі – сковорідці чи вогні, щоб на шматочках зʼявлялися гарні припечені смужки.
Ви можете їсти підсмажений сир без нічого, додавати його в салати, нарізавши скибочками, – у капрезе чи інші овочеві салати. Також можна використовувати халумі замість хліба в канапках, щоб отримати безглютеновий варіант страв. Коли настане сезон кавуна, подавайте сир з ним, як це традиційно роблять на Кіпрі.