Обговорення ОПП зі стейкхолдерами – невід’ємна складова якості освітніх послуг!
14 березня в Немішаївському фаховому коледжі відбулося обговорення освітньо-професійних програм 051 Економіка, 072 Фінанси, банківська справа та страхування, 201 Агрономія за участі гарантів ОПП, роботодавців, здобувачів освіти та випускників.
З вітальним словом до учасників заходу звернувся директор коледжу, к. с.-г. н. Володимир АЛЬОХІН, нагадавши присутнім історію створення й розвитку закладу освіти, зміни напряму підготовки за період його функціонування, напрями модернізації управлінської діяльності для забезпечення конкурентоспроможності.
Завідувач відділення «Аграрний бізнес» Тетяна КОСТЕНКО ознайомила гостей з матеріально-технічною базою відділення, педагогічним колективом та їх здобутками, а про етапність підготовки фахівців за ОПП, їх модернізацію і актуалізацію оповістила голова циклової комісії агрономічних дисциплін Лариса ГРИГОРЯН та голова циклової комісії соціальної роботи та фінансово-економічних дисциплін Юрій БІЛАН.
Гарантами було презентовано навчальні плани й освітньо-професійні програми зі змінами у освітніх компонентах і змістовному наповненню у зв’язку з мінливістю обставин, пропозицій стейкхолдерів, надісланих рецензій тощо.
На засіданні відбулась жвава дискусія усіх учасників зібрання, в ході якої роботодавці окреслили своє бачення професіоналів-практиків та висловили ряд пропозицій щодо можливих варіантів модернізації освітньо-професійних програм, за якими готує фахівців відділення «Аграрний бізнес» та практичної складової, а саме:
Микола ФУРДИГА, директор Інституту картоплярства НААН, наголосив на актуальності дисципліни овочівництва, а саме овочівництва закритого грунту, адже ринок праці вимагає підготовки саме таких спеціалістів.
Андрій КУРЯТА, випускник нашого коледжу 2011року, а нині керівник ТОВ «ТЕРРА-ЛАК» зазначив, що заклади освіти потребують нової сучасної техніки для навчання студентів, вніс пропозицію стосовно звернення до дистриб’юторів техніки про короткотривале надання такої техніки закладу освіти для практичних занять студентів.
Віктор ГАЛУЩАК, директор КП «БучаЗеленБуд», зауважив, що є потреба у фахівцях з ландшафтного дизайну, що варто ввести окремою дисципліною чи збільшити години для вивчення саме системи поливу у зв’язку зі зміною клімату та збільшенням річного температурного режиму.
Юлія ДОВГОПОЛ, представник АТ КБ «Приватбанк», зазначила, що банк продовжує проводити гостьові лекції для студентів, звернула увагу на поглиблене вивчення дисциплін, що стосуються фондового ринку, фінансової грамотності.
Оксана МЕЛЬНИЧЕНКО, завідувач сектору агропромислового розвитку Бучанської РДА відзначила потужну матеріально-технічну базу коледжу, сильний педагогічний колектив, запропонувала вводити більше дисциплін щодо вивчення агродронів, розвитку ягідництва, плодоовочівництва, тепличного господарства.
Василь Олексюк, заступник начальника Управління агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації та інші учасники відмітили потужну матеріально-технічну базу коледжу, високу фаховість випускників, запропонували організувати зустріч адміністрації закладу, викладачів з керівництвом Київської обласної ради та Київської обласної державної адміністрації щодо підтримки та покращення матеріально-технічної бази та залучення провідних аграрних підприємств для навчання студентів.
Позитивні відгуки гостей на адресу адміністрації прозвучали також після відвідин новостворених лабораторій «Навчальний лікувально-діагностичний центр ветеринарної медицини імені Радзіховського А.П.», «Якість та безпека харчових продуктів та продовольчої сировини», «Відновлювальні джерела енергії».
Представники адміністрації коледжу, зокрема, Олександр ВЕРГЕЛЕС, заступник директора з навчально-методичної роботи, окреслили основні відмінності від минулорічних освітньо-професійних програм, презентовані навчальні плани й ОПП суттєво еволюціонували, враховуючи зміни середовища, засвоєння потрібних навичок і попиту на ринку праці.
Загалом під час проведення обговорення було озвучено позитивні практики від опанування окремих освітніх компонентів, а також надано пропозиції щодо покращення змістового наповнення. Усі висловлені думки та побажання здобувачів освіти буде враховано при затвердженні освітніх програм і навчальних планів.
Запрошені учасники зазначили, що склад проєктної групи, педагогічні працівники залучені до реалізації освітньо-професійних програм, відповідають Ліцензійним умовам провадження освітньої діяльності.
Висловлюємо щиру вдячність учасникам круглого столу за цікаву і змістовну зустріч та цінні рекомендації щодо удосконалення освітнього процесу.
Сподіваємося на продовження нашої співпраці задля розбудови України.
Тетяна Костенко, завідувач відділення «Аграрний бізнес»